lemniscaat

Ouders - Kind

Het aanspreken van de onderlinge verbondenheid versterkt de gevoelsmatige relatie samen en de hechting naar het kind, waardoor de zwangerschap en geboorte vertrouwvoller en positiever ervaren kunnen worden.

Sisca Booijink - Zwangerschapsbegeleiding

Sisca Booijink

Zwangerschapsbegeleiding

Het voornaamste is samen te genieten van het contact met elkaar en het kind en deze affectieve band te bevestigen en te verstevigen. Het bevorderen van de sensitiviteit en wisselwerking naar het kind en naar elkaar als ouders. Samen leren omgaan met alle veranderingen die zich aandienen tijdens een zwangerschap, zowel fysiek als psychisch, en zich voorbereiden op een zo natuurlijk mogelijk geboorteproces.

Een actief samenspel tussen ouders en kind, waarbij de moeder in contact blijft met haar kind en de pijn. De geboorte kan hierdoor zelfs een heel mooie ervaring zijn, wat een veilige hechting samen en een positieve psychosociale ontwikkeling van het kind ten goede komt. Na ongeveer 4 ß 6 weken kijken wij samen terug op de bevalling en hoe het voelt om vader en moeder te zijn van dit kind.

Ook de mogelijkheden in het contact met het kind wat betreft draaghoudingen en basisbevestiging, die een gezonde gevoelsontwikkeling van het kind bevorderen, komen aan de orde. Een goede affectieve relatie geeft een geweldige basis voor een gevoelsmatig gedragen opvoeding, waarin het kind zich als "gezien" ervaart en zich in eigenheid kan ontwikkelen.

Ik ben tevens co-auteur van het boek "Nieuw Leven", waarin de haptonomische begeleiding voor, tijdens en na de geboorte uitgebreid wordt beschreven. Uitgever: Van der Veer Media te Blaricum, 2010, ISBN 978-90-79166-04-6.© 2012 - Quinta de Odelouca.